вторник , 19 януари 2021
Гергана Златкова е доктор по западноевропейска литература
Излезе от печат книгата на авторката от Пещера Гергана Златкова
Снимка : личен архив

Излезе от печат книгата на авторката от Пещера Гергана Златкова

Пещера. Излезе от печат книгата на авторката от Пещера Гергана Златкова. Книгата носи името  „Из пътни бележки в търсене на Обетованата земя“. Отзивите и анотациите към творбата са на Поли Муканова-автор на книги и публикации, преподавател в УНИБИТ и на Яница Радева –автор на книги и доктор по литература. Издателството е „Мултипринт”- София.

Гергана Златкова
Снимка : личен архив

Гергана Златкова е доктор по западноевропейска литература. През 2019г. защитава успешно дисертация на тема „Фентъзи прозата на Дж.Р. Р. Толкин, К. С. Луис, и У. К.Ле Гуин. Мит, хроника, светоизграждане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Родена е в гр.София, израснала е в гр.Пещера. Има разностранни интереси. Пише критика, експериментира с поезия, проза, философски афоризми и фрагменти.

В своята анотация Поли Муканова пише следното:

“ Поезията на Гергана Златкова увлекателно ни потапя в света на божественото. Тази същностна проекция за свръхчовешкото, която носи всеки от нас. Пътят към Йерусалим, по който вървим с думите и делата си. Всекидневно. В очакване на маслиновата клонка. Поезията е древна притча, без която нашето  съвремие е немислимо. Думите са хляб за душата.  Именно тази книга носи това послание – духовността е най-висшата проява на човешкото, а поезията-олтар на надеждата.“

Напомням на читателите, че Гергана Златкова е от така наречените „Деца на библиотеката”. Посетили библиотеката като деца и останали свързани с нея през годините. И като читатели и като доброволци. Те са вече успешни млади хора, като самите те са автори на книги. Това са пещерските автори – Николина Барбутева, Виктория Симонова, Христо Милчев, Памела Мекушина, Веселина Пепеланова. Светът на книгите е омайващ и вдъхновяващ за всяко дете. Магията на книгите е през целия жизнен път на човека.  Освен доброволец, Гергана Златкова е и един от дарителите на библиотеката.

Пожелаваме „На добър час!“на новата книга на Гергана Златкова и още много творчески успехи!

Творбата  вече е налична във фонда на библиотеката и очаква своите читатели.

 

Богдана Сиракова