вторник , 13 април 2021
Най - четени новини
Защо в Гърция и Великобритания искат COVID паспорти
Сника : pixabay

Защо в Гърция и Великобритания искат COVID паспорти

 Зелен сертификат ще бъде въведен до три месеца в ЕС, решиха евролидерите

„Зелен сертификат” ще бъде въведен до три месеца в Европейския съюз за хората, които не пренасят COVID-19, независимо дали са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR- тест. Това решиха вчера късно вечерта лидерите на 27-те страни членки.

Най-силен глас за въвеждане на ваксинационни паспорти нададе Гърция. Тези удостоверения трябва да съдържат името и датата на раждане на гражданина. По избор може да се въведе пол и личен номер или ЕГН. Трябва да бъде въведен видът на ваксинацията, както и институцията, която е издала сертификата, както и неговата валидност. Това е поискала Гърция да бъде въведено и записано в този сертификат.

В южната ни съседка се обсъжда и въвеждането на две „писти” за туристите. Тези, които притежават този сертификат, ще преминават през едната без проблем. През другият коридор ще продължи тестването и задължителното наличие на QR-код.

В района на Атика карантината беше удължена отново. Тя ще важи до 8 март. Предполага се, че тя ще бъде удължена отново, ако случаите на коронавирус не паднат отново.

Великобритания също поиска подобна мярка, макар че вече не е в Общността. Борис Джонсън първоначално беше против идеята. Той обаче бе подтикнат към въвеждането на COVID паспорти, след като над 500 хиляди британци са направили резервации за почивки в чужбина. 200 хиляди англичани пък се обявиха срещу въвеждането на подобни паспорти.

Наложи се и британската кралица, която обикновено не взема отношение по подобни въпроси, да призове поданиците си да се ваксинират и да го направят с грижа за хората в страната.

 

 

Източник : / https://nova.bg