петък , 17 септември 2021
Най - четени новини
Жители и гости на Капитан Димитриево почетоха делото на Априлското въстание

Жители и гости на Капитан Димитриево почетоха делото на Априлското въстание

К. Димитриево. В с. Капитан Димитриево, подготовката за честване на 145 години от Априлското въстание, кметство, църква и детски клуб “ Родолюбие “ към НЧ “С. Румянцев 1909”, организираха и проведоха редица инициативи. Деца, младежи и възрастни, изплетоха венци и ги поднесоха на паметни плочи, свързани с участието на селото ни в Априлското въстание. Организира се поход до забравения години наред паметник по пътя към Брацигово. Там са намерили смъртта от турски ятаган, жители от селото тръгнали да е бият срещу поробителя.

Честването на празника на селото, съвпадна с най- светлия за християнския свят- Великден. Отец Борис, се срещна с малките жители на селото, разказа им за преживяното от Сина божи, а децата подредиха изложба от детски рисунки и великденски яйца в двора на храм “ Света Неделя”. След дългия период на пандемичните ограничения, селото се оживи от концерта, зарята, гостите, танците и възможността да се срещнат на открито.

Поздрави за двата празника и венци пред паметника на априлци, поднесоха кметовете на община Пещера, Брацигово, Капитан Димитриево и Радилово. Със спомена за героизма на въстаниците и празничната великденска литургия, жителите на Капитан Димитриево показаха, че историческата и родова памет е жива.