четвъртък , 16 септември 2021
Най - четени новини
Първите доброволци в Пещера
Е. Рядкова : Към 19 март десет доброволци ще помагат на слаби и беззащитни хора в Пещера

Е. Рядкова : Към 19 март десет доброволци ще помагат на слаби и беззащитни хора в Пещера

Пещера. 

При създалата се обстановка на драстично ограничаване на движение на хора и при заплаха от заразяване с коронавирус на възрастни хора работна група за оказване на помощ, определена със Заповед от Кмета на Общината обходи домовете на самотноживеещи наши съграждани. Бяха раздадени заявления за право на ползване на различни услуги- доставка на храна, на хранителни продукти, на лекарства и плащане на битови сметки.

Това каза за Пещера Прим Елена Рядкова- заместник кмет на Общината. Става ясно, че се обособяват четири групи нуждаещи се лица. Налице са самотножиеещи хора без близки и роднини, хора с увреждания без личен асистент или домашен помощник, лица в карантина и самотни родители на невръстни деца.

След взети мерки от администрацията и пускане в действие на “Гореща телефонна линия” 0350 / 6-22-16 има постъпили десет заявление от доброволци, които желаят да се включат в акцията за обслужване на хората в неравностойно положение. Към 19 март 10 пещерци предимно млади хора са пожелали да помагат на своите съграждани,

допълни Рядкова. До момента заявления за помощ  са подали 29 човека. Те са посочили, че желаят доброволни екипи да ги посещават и да оказват съдействие при плащане на сметки, закупуване на лекарства, снабдяване с предпазни материали.

Доброволците от Пещера са снабдени с баджове и документи за самоличност, получили са необходимите инструкции от специализираните органи и са снабдени с всички предпазни средства и материали за работа в извънредна ситуация. Мярката е част от предприетите решения на Общински щаб при бедствия и аварии,

уточни Елена Рядкова.