вторник , 19 януари 2021
Българският език е говорим от около 7 милиона само в България
Европейски ден на езиците в СУ „Св. Кл. Охридски“

Европейски ден на езиците в СУ „Св. Кл. Охридски“

Пещера. 26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците . По този повод преподавателите в СУ „Св. Кл. Охридски“ провеждат със своите възпитаници Педагогическо ателие. Изготвени са презентации свързани с темата, които се излъчват по видеоканал по време на междучасията в класните стаи и коридорите, съобщи за Peshtera prim  Павлина Шопова Начкова- директор на школото. „На участниците в мероприятието са раздадени специални ръчно изработени гривни с надписи на чужди езици и послания за ползата от владеенето на чужд език, допълни Начкова. 

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Съществуват около 225 местни езика в Европа, което е около 3% от световните езици.  От към края на 18 век, най-разпространеният език в Европа е бил руският, който заменил френския. Броейки само хората, чийто роден език е руският, около 150 милиона говорят руски ежедневно, следван от немския език – 95 млн., турски- 80 млн., английски и френски са с по около 65 милиона говорещи, италиански- 60 милиона, испански – 40 милиона и т.н.

Българският език е говорим от около 7 милиона само в България.

Що се отнася до изучаването на езиците, английският е на челно място по брой изучаващи го в Европа, следван от немския, френския, италианския, руския и испанския.