Monday , 1 March 2021
en
Най - четени новини
Дават до 3000 лири на британците да се откажат от колите си
Лондон Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дават до 3000 лири на британците да се откажат от колите си

Британските власти ще плащат до 3000 бр. лири (4200 долара) на шофьори, за да се откажат от колите си съгласно нова инициатива за подобряване на качеството на въздуха в застроени райони, съобщи в. “Таймс”.

За първи път водачите на най-силно замърсяващи автомобили ще могат да получат пари от държавата, за да предадат колите си в замяна на “кредити”, които да бъдат използвани за придвижване с обществен транспорт, велосипеди, електрически скутери, споделени автомобили и таксита.

Схемата има за цел да намали зависимостта от колите в градовете и по този начин да бъдат намалени задръстванията и замърсяването на въздуха, предава БТА. Изпитателна програма ще започне в град Ковънтри, Централна Англия, през пролетта.

Тя ще бъде насочена към шофьорите на най-силно замърсяващите автомобили – с дизелови двигатели, произведени преди 2016 г. и бензинови модели, произведени преди 2006 година.

Програмата ще действа две години, след които ще бъде направена оценка на ефективността й.

По данни на министерството на транспорта през 2019 г. британците са изминали с колите си общо 574 милиарда километра, което е увеличение с 11% спрямо пет години по-рано.

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg