вторник , 11 август 2020
Гърция върна някои строги ограничения

Гърция върна някои строги ограничения

Гърция върна задължителното носене на маски на закрити обществени места, заедно с други нови ограничения след постоянния ръст на случаите на коронавирус, съобщи AFP.

„През целия август носенето на маски е задължително във всички закрити помещения“, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас. „През последните дни прилагането на мерките отслабва и се забелязва масово събиране на групи. Това се отразява в ежедневния ръст на инфекциите“, каза той.

Новото изискване включва църкви, но не и ресторанти, подчерта заместник-министърът. Маските няма да са задължителни за хора с дихателни проблеми и деца под 3-годишна възраст.

Посещенията в домове за възрастни и други институции, в които са настанени уязвими групи, са ограничени до 15 август. Налага се и ограничение от 100 гости на сватби, кръщенета и погребения, а всички летни панаири се отменят. 

Повторното отваряне на гръцките летища и границите за туризъм през юни, придружено от премахването на ограниченията, доведе до увеличаване на случаите. Гърция обяви 78 новозаразени в петък, след 65 в четвъртък и 57 в сряда, отбелязва AFP.

Сред пътуващите от 1 юли има над 340 потвърдени заразени от близо 1,3 млн. пристигащи, посочват от агенцията за гражданска защита. Гърция пуска само с отрицателен тест за коронавирус

В началото на седмицата правителството съобщи, че маските отново са задължителни в магазините и в местата, където се предоставят обществени услуги.

Източник : / https://www.expert.bg