Monday , 1 March 2021
en
Най - четени новини
В Пещера : Най-малко били оплакванията на гражданите от услугите на пощенската станция
Пещера Сахата

В Пещера : Най-малко били оплакванията на гражданите от услугите на пощенската станция

Пещера. 16 февруари е обявен за Международен ден на пощальоните и куриерите. 

Знаете ли, че първата поща в Пещера е открита на 1 февруари 188о година ? Тогава тя се помещавала в къщата на Никола Гаджев / дн. източна страна на бившето кино /. Телеграфната служба се открива на 22 октомври 1881 година.

Организира се поща за Радилово и К. Димитриево чрез селски куриери, предимно местни пъдари. Редовно до абонатите се доставят вестници, списания, официална и частна кореспонденция. До 1890 г. пощата се пренася два пъти дневно от Пазарджик, а след това три пъти седмично. Пренасянето ставало с кон или муле и се възлага чрез търг, пише историкът-краевед Анастас Пунев.

По- късно пощата се премества в сградата на Атанас Кочев срещу църквата “Св. Богородица”. Обслужва Батак, Брацигово, Ракитово и Лъджене. Щатът на пещерската поща варира от 2 до 5 души. След монтиране на телеграфа / 1905 / най-важната длъжност е на телеграфиста , който обикновено е и началник на пощата.

Пощенските служители в Пещера вземат активно участие в Общата транспортна стачка / 26 декември 1919-19 февруари 1920 /, но техните протестни действия траят едва 8 дни, тъй като властта взема твърди мерки, мобилизира пенсионери-пощенци и войници от запаса.

Първият петлинеен телефонен номератор в Пещера е монтиран през 1919 г. Назначена е и първата телефонистка Пепа Карагьозова. Първият телефонен пост е открит в Общината през 1920г. През 1938г. започва изграждането на нова собствена сграда на пощата в града, която се намира на десния бряг на Стара река. Новата поща е открита на 15 октомври 1939 г. от Георги Янков в присъствието на народния представител Петър Кьосеиванов. В станцията служат 12 души.

В Пещера най-малко са оплакванията на гражданите от услугите на пощенската станция в сравнение с оплаквания от други учреждения.