четвъртък , 16 септември 2021
Най - четени новини
В залата на Общински съвет Пещера почетоха 55- годишнината от смъртта на Йордан Ковачев

В залата на Общински съвет Пещера почетоха 55- годишнината от смъртта на Йордан Ковачев

Пещера. Днешният ден беше наситен със събития, посветени на бележити пещерци.

В залата на Общински съвет Пещера беше почетена 55- годишнината от смъртта на един виден наш съгражданин – Йордан Ковачев.

Срещата е организирана съвместно с училищата на територията на града и подкрепена от Председателя на Общински съвет град Пещера д-р Николай Пенев и Кмета на града – г-н Йордан Младенов.

Елена Рядкова

В словото си г-жа Елена Рядкова, заместник-кмет на община Пещера сподели следното:

„Има много достойни хора в нашия град. Имената на някои знаем и почитаме всички, други, като че ли  остават малко встрани от полезрението ни, но са не по-малко значими за общността ни.

Днешната ни среща е посветена на един от онези бележити пещерци, за които незаслужено знаем по-малко, боя се, че дори онези, които живеят на улицата, носеща името му, не знаят добре кой е Йордан Ковачев, а само преди броени дни, на 19 февруари се навършиха 55 години от смъртта му.

Йордан Младенов

На мен се падна честта да ви запозная с няколко думи с човека и твореца Йордан Ковачев и съм щастлива, че сред нас има ученици от града. Така виждам приемствеността между поколенията, на която толкова разчитаме. . .“

Нека днес на тази паметна среща се преклоним с благодарност пред тази многолика личност, пример за човечност. Защото историята трябва да помни такива хора – граждани на Европа и света, защитници на основните човешка права – свобода на словото, равноправие, независимост.“