петък , 24 септември 2021
Най - четени новини
Британският вариант на коронавируса с 30% по-смъртоносен?
Снимка : pixabay

Британският вариант на коронавируса с 30% по-смъртоносен?

Рязкото повишаване на заболеваемостта във Великобритания предизвиква притеснения в Европа, където вече, включително и у нас, се открива т.нар. нов вариант на коронавируса. Новата версия с наименование B.1.1.7 и много бързо замества всички останали, тоест вирусът има увеличена способност за заразяване. На брифинг на „Даунинг Стрийт“ Борис Джонсън обяви, че има някои доказателства, че новата версия е и по-смъртоносна. Данните идват от математици сравняващи, смъртността при хора с новата и със старата версия.

Сър Патрик Валанс, главният научен съветник на британското правителство, казва, че около тези числа все още има доста голяма несигурност и е необходима още работа, за да се получи наистина достоверна справка, но очевидно е притеснително, че има повишаване на смъртността. Има хипотези, че новият вариант е с 30% по-смъртоносен. Разликата идва, когато се разглеждат всички с позитивни тестове, но анализирайки само болничните данни не се установява увеличаване на смъртността, съобщава BBC.

В САЩ считат, че през март британският вариант ще бъде доминиращ сред американците. Значение имат осемте мутации в гена на спайк протеина, който се използва от вируса, за да навлиза в човешките клетки. Въпросите, които възникват от тези мутации, са дали вече преболедувалите ще имат имунитет срещу новата версия и дали ваксините ще работят. Когато се сравнява имунната реакция на британския вариант с тази към оригиналния ухански вирус, се установява, че няма биологично значима разлика в неутрализиращата активност. Изследователите обаче са привлечени най-вече от N501Y мутацията, която се намира в особено важен регион, наречен рецептор-свързващ домейн, който се прикрепя към клетката. Експерти дават следното образно обяснение: при типичния коронавирус върхът на спайк протеина прилича на парче за пъзел, което обаче не е съвършено подходящо; той се заключва в човешките клетки, но доста хлабаво, затова понякога може да отпадне и да не зарази клетката; мутацията N501Y изглежда, че усъвършенства елемента от пъзела, като му позволява по-плътно да прилепне и по-успешно да инфектира.

Британският вариант има още 16 други мутации, част от които променят последователността на белтъците, но е възможно те да нямат особено значение. Учените тепърва ще установяват какъв е случаят с всяка една мутация. Mистериозна мутация е изтрила 69-ата и 70-ата аминокиселини в последователността на спайк протеина, което позволява на вируса да инфектира по-успешно. Експерименти показват, че формата на спайк протеина е променена така, че прави закрепянето на антителата по-трудно. На определени едни и също места в генома на коронавирусите често има делеция и учените започват да ги наблюдават много внимателно, за по-доброто разбиране на еволюцията на коронавирусите.

 

Източник : / https://bnr.bg