четвъртък , 16 септември 2021
Най - четени новини
Без претенции и с много усет : Борис Стайков подари празник на пещерци

Без претенции и с много усет : Борис Стайков подари празник на пещерци

Пещера. Нова изложба с неизменно усещане за джемсейшън, както и за сетивен и интелектуален празник. Такова усещане придобиха приятели, почитатели и интелектуалци от творчеството на Борис Стайков.

Той показа под открито небе свои 20-сет нови картини в градския парк. Парченца от август в цветове, музика, думи. Пещерци и гости на културното събитие чуха оперни арии от италиански, френски и руски композитори.

Текстовете във феста са на Цветана Чучева, Любен Бейчински- бас, Моника Зашева- мецосопран и Даниела Янева- пиано, допълниха сполучливо свободата на фантазията на събитието подготвено от Борис и оставиха усещане за интелектуален празник в съботната вечер.

 

Борис Стайков е роден на 26 октомври 1971 г. в Пeщера. Завършва магистърската програма “Графичен дизайн и визуални комуникации” към Нов български университет (НБУ) през 2000 г. Творческата си кариера на художник започва през 1993 г. в Пещера, където е първата му самостоятелна изложба, наречена “Самотата ми в ъгъла”.

Успешно е представянето му в Музея за мексиканско изкуство в Пловдив през 1996 г. Участник е в изложбата “Cite-Des-Art” в София през 1998 г. Концептуалните си идеи изразява в самостоятелните изяви от 1999 г. – “Панаир на суетата” в Централния военен клуб в София и изложбата “Времето временно”, част от месеца на Европейската култура в Пловдив.

Изключително успешно е представянето му в Сметната палата с изложбата “Противоположни акценти” (2001 г.), а също така и в Министерството на финансите през 2002 г.

Негови картини притежават колекционери от България, Швейцария, Франция, Холандия и Япония.